Wat is Bdsm

BDSM kun je het beste zien als een term die een bepaalde gevoelsmodus aangeeft.

De letters staan voor een aantal begrippen, waarover niet iedereen het eens is. Persoonlijk vind ik dat termen en begrippen eerder beperkend werken dan verruimend, echter het kan zeker in het begin prettig zijn om inzicht te krijgen in waar over geschreven en gesproken wordt, en dan kan inzicht in de terminilogie helpen.

BDSM is een afkorting van de begrippen Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadisme en Masochisme (SM).

Bdsm is in de loop der jaren ook een verzamelnaam geworden voor diverse richtingen, stromingen en het omvat talloze betekenissen. Hieronder heb ik een korte toelichting gegeven op de betekenis van de letters B,D,S,M.

Bondage staat voor het iemand vastbinden. Dat kan functioneel vastbinden zijn (iemand machteloos maken), het kan ook zijn dat de Bondage een spel op zich is. Dan kun je denken in de richting van Japanse Bondage, waarbij de bondage op zichzelf niet alleen een bijzondere vorm van kunst is maar ook het effect van de bondage heeft impact op degene die zich laat binden. Bondage dus heel wat meer inhouden dan iemand beperken in zijn of haar beweging.

Dominantie geeft aan dat vanuit deze kant de touwtjes in handen worden gehouden (ook wanneer het niet om bondage gaat :-))

Je zou ook kunnen zeggen dat dominantie staat voor:
iemand sturen en leiden. Zowel letterlijk tijdens een bdsm spel, maar het kan evengoed betekenen iemand begeleiden in/met zijn/haar (onderdanige) gevoelens. Feitelijk kun je zeggen dat twee (of meer) mensen afspreken dat  één partij de touwtjes in handen heeft. (De dominant)
Deze stuurt, leidt en begeleidt de ander (de onderdanige), deze volgt, laat zich leiden of sturen door de dominant. Niet omdat de dominant beter is, meer weet of (meer) ervaring heeft, maar omdat dit een natuurlijke behoefte is die leeft bij iemand met onderdanige gevoelens. Het zou voor zich moeten spreken dat iets als dit alleen maar kan gebeuren op basis van wederzijds respect en vertrouwen, in de praktijk blijkt dit vaak stukken minder vanzelfsprekend te zijn vandaar dat ik er toch nog maar de nadruk op leg dat je alleen maar kunt spreken van een D/s verhouding wanneer er tussen de beide partners een basis is van wederzijds respect, vertrouwen, openheid, eerlijkheid en er wordt gecommuniceerd.

Submission is in het Nederlands bekend als overgave. Waar een dominant leidt kan deze dit feitelijk niet zonder iemand die zich aan hem of haar overgeeft en laat leiden. Belangrijk om te realiseren is dat de basis ligt in wederzijds respect en heldere afspraken, overgave is een vrijwillige keuze. Wanneer overgave afgedwongen wordt dan bestaat de kans dat er sprake is van machtsmisbruik of mishandeling. Nu is dit een grijs gebied omdat sommige onderdanigen zich graag willen laten overmeesteren, zij vinden het prettig wanneer overgave afgedwongen wordt. Precies daar ligt ook de nuance: ‘de onderdanige vind het prettig wanneer overgave afgedwongen wordt’. In geval van machtsmisbruik of mishandeling is er geen sprake van genieten, en al helemaal geen sprake van instemming met het spel der overmeesteren en overwonnen worden.

Sadisme wordt meestal omschreven als ‘ er genoegen in scheppen een ander pijn te doen’ en Masochisme wordt omschreven als ‘het genieten van pijn’.
Deze termen zijn afgeleid van het begrip Sadomasochisme.
Het begrip Sadist heeft een negatieve klank omdat het doorgaans gekoppeld wordt aan sadisme binnen machtsmisbruik (veel seriemoordenaars wordt toebedeelt dat zij sadist zijn). Het is goed om te realiseren dat binnen de dynamiek van bdsm een sadist deze ruimte slechts dan kan innemen wanneer de ander (de onderdanige of de masochist) daarmee instemt.
Een spel van pijn en genot vereist goede communicatie, kennis van eigen lichaam en geest (voor de onderdanige/masochist), lichaamstaal goed kunnen lezen (de dominant) en niet te vergeten duidelijke afspraken over de grenzen. Een sadist beweegt zich, net als een dominant, binnen een vantevoren vastgesteld speelveld. Binnen dit speelveld heeft de dominant (of sadist) alle ruimte om te bepalen, dit speelveld wordt door partijen samen uitgetekend middels communicatie.

Is er verder nog iets waar je rekening mee moet houden wanneer je aan Bdsm wilt doen?


Luister naar je eigen gevoelens, respecteer zowel je eigen gevoelens als die van een ander, blijf alert en waakzaam over je eigen fysieke en mentale welzijn en bovenal: geniet!

Bdsm is iets moois en bijzonders dat een stukje verrijking aan je leven kan geven.

Onzorgvuldig omgaan met jouw eigen lichaam, geest en gevoelens kan leiden tot onbalans of schade, dat geldt zeer zeker ook voor onzorgvuldig omgaan met een ander’s lichaam, geest en gevoelens.
Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent, bezoek websites die je aanspreken, lees en praat erover met anderen. Verdiep je eens in Munches bij jou in de buurt, deze zijn het beste te vinden via FetLife.
(een munch is een bijeenkomst waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten zonder dat je geconfronteerd wordt met bdsm uitingen in kleding of spel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s