Bondig over bondage

Bondage kan heel veel meer inhouden dan het puur functioneel iemand vastbinden.

De wijze waarop iemand wordt vastgebonden kan een extra dimensie toevoegen aan het machtsspel. Het geeft mogelijkheden iemand in oncomfortabele posities vast te binden, waarmee de Dominant duidelijk als boodschap mee kan geven aan de onderdanige wat het inhoudt zich te onderwerpen aan hem of haar. Bondage is niet alleen een extra tool binnen de bdsm beleving, bondage staat volledig op zichzelf. Natuurlijk is het wel zo dat binnen bondage er sprake is van een machtsverdeling maar je kunt bondage beleven zonder bdsm. Bondage kan een toegevoegde waarde vormen met een erotisch karakter. Je kunt ook bondage beleven binnen het kader van bdsm en dan kan het een toegevoegde waarde vormen binnen de bdsm zoals je die beleeft. Bondage spreekt haar eigen taal, binnen bondage zijn een aantal stromingen en varianten aanwezig die bij ons minder bekend zijn. Japanse bondage is in de Oosterse landen een verheven kunst der sadisten. Wanneer je de ingewikkelde touwconstructies ziet zou je je echter kunnen afvragen wie er nu eigenlijk de sadist is 😉

De basis van Japanse bondage ligt in het gebruik maken van gevoelige plaatsen en erogene zones van het lichaam. Het gaat zelfs nog een stukje verder dan dat, Japanse bondage maakt ook gebruik van disbalans. Je kunt iemand vastbinden met de armen hoog boven het hoofd en benen gespreid, maar je kunt ook één been optrekken en dan vastbinden, en daarnaast één arm hoog en één arm laag vastbinden. Op deze manier brengt de bondage een geestelijke en emotionele impact teweeg die anders is dan functioneel vastgebonden worden. Hetzelfde geldt voor het gebruik maken van de gevoelige plekjes en erogene zones van het lichaam. Je kunt door middel van bondage deze extra stimuleren of juist de stimulans minderen. Je kunt de aandacht door middel van bondage verleggen naar bepaalde plaatsen op het lichaam wat weer uitwerking heeft op de emotie en psyche van de onderdanige.

Bondage kan een beleving zijn die volledig op zichzelf staat en los van bdsm.

Het kan een toevoeging zijn van een erotische beleving. Wanneer je door middel van bondage de aandacht vestigt op een bepaald lichaamsdeel, kun je vervolgens dat lichaamsdeel prikkelen en stimuleren of juist je richten op een ander lichaamsdeel. Beide kunnen een enorm en heftige impact hebben, zowel emotioneel als geestelijk maar ook seksueel.
Daarnaast kan bondage op zich al een heel aparte sensatie zijn voor ‘gebonden’ partij om te ervaren. Nog altijd wanneer ik het touw op mijn huid voel, ik mijn partner aankijk en hem het volledige vertrouwen geef om een bondage aan te leggen, dan geeft dat een emotionele sensatie die amper te beschrijven is. Ik voel me trots omdat ik hem dat vertrouwen geef, ik voel een traag opbouwende opwinding die door mijn lichaam sluimert als een zachte wind die aanzwelt tot een storm.
Vanzelfsprekend is er sprake van volledig vertrouwen. Ik geef mijn lichaam, en hij geeft mij genot. Bondage is dan een tool, mijn lichaam en de bondage vormen de compositie voor een bijzonder lied.

Het zou niet nodig moeten zijn te benoemen dat bij bondage een aantal veiligheidszaken in het oog gehouden moeten worden.
Zo is het nooit raadzaam een bondage aan te leggen waaruit iemand zich niet kan bevrijden en vervolgens weg te gaan. Natuurlijk kun je wel iemand alleen laten (in een ruimte) of het gevoel geven dat je hem of haar alleen laat maar je laat nimmer iemand daadwerkelijk alleen achter die niet in staat is zichzelf te bevrijden (tenzij er een derde in de buurt is die in geval van nood kan ingrijpen). Afhankelijk van het soort bondage en de duur kan het, voor de veiligheid van degene die je bindt, van belang zijn een derde partij in te schakelen ter controle (stel je bindt iemand voor meerdere uren of zelfs dagen vast, wat als er iets met jou gebeurt?)
Ook dien je er zorg voor te dragen dat er hulpmiddelen binnen bereik liggen waarmee je de ander kunt losmaken, denk aan een mes of een schaar. Een ander niet te vergeten aspect is de emotionele beleving in het oog houden.
Voor degene die de bondage ondergaat kan het een intense ervaring zijn. Wanneer je iemand voor het eerst laat kennismaken met bondage geef hem of haar dan de tijd en ruimte om zich er aan over te geven, om de diverse sensaties te ervaren. Realiseer je ook dat wanneer je iemand een bepaalde tijd hebt vastgebonden, zeker in een bondage die erogene zones prikkelt en een gevoel van machteloosheid oproept, iemand ook tijd nodig heeft om los te komen van de geborgenheid die bondage op een bepaalde manier ook kan geven.

Tot mijn grote verrassing voelde ik mij in een bondage enorm veilig en geborgen, hoe kwetsbaar ik tegelijkertijd ook was (en me daar ook bewust van was)…die bondage gaf toch een heel specifiek gevoel van geborgenheid. Ik geef me over aan het touw, ik geef me over aan de sensaties die het mijn lichaam en geest bezorgt, ik laat me meevoeren met de maalstroom van emoties. Ik laat de rust die op een bepaald moment zijn intrede doet over me heen komen als een warme deken. Misschien kun je je voorstellen hoe het voelt wanneer iemand heel abrupt die warme deken van je afhaalt… De geborgenheid die het touw gaf moet dan worden vervangen door een ander soort van geborgenheid en warmte:  Liefde en genegenheid.
Op die manier kan het samen beleven van een bondage, of je nu degene bent die het aanlegt of degene die het ondergaat, een bijzondere, verrijkende en intensieve ervaring zijn.

Natuurlijk kan een bondage ook gebruikt worden om juist de nadruk te leggen op de kwetsbaarheid, om het gevoel van naakt en weerloos zijn te versterken. Vanzelfsprekend draait het allemaal om keuzes die je maakt, of dat nu is samen als stel of als Dominant. Maar bondage hoeft dus zeker niet gekoppeld te zijn aan een spel van macht en pijn, het kan ook een zeer intens liefdesspel zijn, waarbij het touw een extra streling vormt, de bondage kunst is die de warmte en genegenheid onderstreept en op een mooie wijze tot uiting brengt.

Wanneer je interesse hebt in bondage, ongeacht of je nu degene wilt zijn die gaat knopen of die het ondergaat, zorg ervoor dat je je erin verdiept. Zeker op het gebied van bondage is er enorm veel informatie op internet te vinden, er worden in Nederland en België talloze workshops georganiseerd, er zijn groepen die gezamenlijk oefenen waar je veel van kunt leren. Een goed startpunt hiervoor is FetLife.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s