Uitgaan in Bdsm Sfeer

Er is in Nederland een vrij breed scala aan kinky feestjes om te bezoeken, uiteenlopend van munches in de gewone horeca tot fetish parties waar iedereen in leer, lak, of latex loopt en waar sm-shows de avond opleuken. Hieronder vind je wat basisinformatie over de verschillende typen bijeenkomsten en feesten. Daarbij wordt noodzakelijkerwijs een beetje gegeneraliseerd. Elk feest, ook binnen de verschillende categorieën, heeft zijn eigen karakter.

Algemeen

Voor je naar een feest gaat, is hetgoed om jezelf de vraag te stellen naar wat voor feest je gaat. Sommige feesten hanteren een strikte dresscode (verplichte kleding) om binnen te mogen. Ook is het goed om je op de hoogte te stellen van de spelregels op een feest. Voor de meeste feesten feesten geldt:

Kijken bij spel mag, maar vanaf een gepaste afstand. Kijken doe je met je ogen, en niet met je mond, commentaar van de zijlijn wordt meestal niet gewaardeerd.
Niet zomaar ongevraagd aan mensen of hun spullen zitten
Niet vlakbij een spel jezelf gaan staan afrukken (ja, dat komt voor)
Mensen met respect behandelen, niet zomaar iemand gaan lopen domineren of gaan kruipen.
Fotograferen is vaak niet toegestaan (er zijn uitzonderingen, en soms zijn er huisfotografen).
Aanwijzingen van dungeon monitors dienen altijd direct (en zonder discussie) te worden opgevolgd.
Ten aanzien van de diverse spelvormen kunnen er per feest aanvullende regels zijn. Op sommige feesten zijn breathplay en knifeplay verboden. Op andere feesten moet je bij naaldenspel zelf een naaldencontainer bij je hebben. Op weer andere feesten moet je bij sommige spelvormen de dungeon monitor, degene die in de gaten houdt of alles goed gaat, even inseinen.

Alle SM-feesten in Nederland, met uitzondering van sommige munches en huiskamermeetings, zijn 18+.

Je eerste feest

Sommige mensen lopen vrolijk fluitend hun eerste feest binnen, anderen twijfelen eerst maanden (of jaren), verzamelen al hun moed, maken vlak voor de deur rechtsomkeert, gaan een maand later nog een keer, durven dan eindelijk trillend en bevend naar binnen. The good news is: bijna iedereen vind het achteraf enorm meevallen. De sfeer op de meeste feesten is heel relaxed. Natuurlijk zul je zelf je best moeten doen om sociale contacten te leggen – die komen je net als in de kroeg of disco niet zomaar aanwaaien – maar het feit dat het een SM-feest is went meestal erg snel. Vaak is er ook wel een ruimte waar je gewoon wat kan drinken en niet gelijkmet je neus op spel geduwd wordt, en sommige feesten hebben zelfs mensen die je even kunnen opvangen en wegwijs maken. Zo niet, schroom ook dan niet om even op iemand van de organisatie af te stappen met vragen. Kies je eerste feest met zorg, zodat ook je eerste feest een leuke ervaring wordt!
Als je online of real life al een netwerk hebt opgebouwd, kan het natuurlijk slim zijn om bij dat netwerk aan te sluiten. Vaak gaan er op fora wel groepjes mensen naar dezelfde feesten. Ga gewoon een keer mee, dan heb je alvast aansluiting bij een paar mensen, die waarschijnlijk het feest ook al kennen en je wegwijs kunnen maken.

Munches

Munches zijn bijeenkomsten in de gewone, reguliere horeca. Mensen komen dus in hun gewone dagelijkse kloffie, en er wordt niet (openlijk) gespeeld. Dit soort meetings zijn dus een goede plek om te beginnen als je nog niet gelijk met spel geconfronteerd wil worden, en eerst gewoon eens wat mensen, bijvoorbeeld in je eigen woonplaats, wilt leren kennen die ook met SM bezig zijn. Overigens zijn munches zeker niet alleen voor beginners, ook ervaren SM’ers kunnen naar munches gaan. Gewoon voor de gezelligheid.

Munches worden meestal aangekondigd op fora, bijvoorbeeld op Fetlife. Er zijn er in Nederland nog niet zoveel, van oudsher zijn er in Nederland veel speelfeesten, maar de much is de laatste jaren wel aan een opkomst bezig. Wil je weten welke Muches er bij jou in de buurt zijn kijk dan hier

Verenigingen

Er zijn in Nederland altijd veel verenigingsbijeenkomsten geweest. De Vereniging Studiegroep SadoMasochisme (VSSM) en de Amsterdamse Vereniging voor Seksuele Hervorming (AVSH, inmiddels ter ziele) zijn twee bekende voorbeelden. Deze bijeenkomsten bieden meestal een barruimte en een speelgelegenheid met wat groot spelmateriaal, hanteren doorgaans geen strikte dresscode, en bieden vaak opvang aan nieuwelingen. Het publiek is er soms wel wat ouder, en niet alle locaties lopen even goed.

Speelfeesten

Speelfeesten bieden net als de verenigingen meestal een bar en speelruimte. Sommige feesten hanteren een strikte dresscode (bv. De Showboat), andere een lossere dresscode (BDSMNext, dresscode niet verplicht) of hebben helemaal geen dresscode. Opvang voor nieuwelingen is meestal niet expliciet geregeld. Het publiek is vaak een mix van jong en oud, en de feesten verschillen onderling aanzienlijk in sfeer en uitstraling. Zoek dus een feest dat bij je past!

Fetishparties

Fetishparties zijn meer gericht op kleding (strikte dresscode!) en hebben doorgaans de nadruk liggen op de dansvloer en het podium waar kinky shows worden opgevoerd. Vaak is er ook wel een speelgelegenheid. Vooral geschikt dus als je van dansen en dansmuziek, en van kijken en bekeken worden houdt.

Jongerenfeesten

Jongerenfeesten richten zich specifiek op een jonger publiek en hebben doorgaans een maximumleeftijd voor bezoekers (dit wordt vaak gecontroleerd). Verder zijn het meestal gewone speelfeesten, zoals hierboven omschreven, met dezelfde mogelijkheden en regels. Oudere mensen voelen zich soms gediscrimineerd (vooral oude bokken op zoek naar jonge blaadjes hebben hier nog weleens last van), maar jongerenfeesten bieden jongeren een mogelijkheid om in alle rust en zonder commentaar van ouderen hun gevoelens te ontdekken en te verkennen. Jongerenfeesten vind je momenteel in Amsterdam (SamariuM) en Den Haag (BDSMJongeren).

Laced-Up

Laced-Up Boutique is een winkel in Utrecht van waaruit ook leuke evenementen worden georganiseerd, waaronder discussie-avonden en workshops. Laagdrempelig, informatief, en goede kwaliteit!

Level 2

Level 2 feesten hebben eigen regels. Het principe is hier dat alle onderdanigen onderdanig zijn aan alle aanwezige dominanten. Straffen worden doorgaans wel alleen door de eigen dominant uitgevoerd. Dit soort feesten zijn er niet veel, maar voor de liefhebber zijn ze soms wel te vinden.

Bron Kinkyminds.nl
Deze tekst is overgenomen van de website Kinkyminds.nl en een aantal links zijn door mijzelf toegevoegd om het een zo compleet mogelijk overzicht te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s