Veilig Daten

Ken de risico’s en maatregelen

Wanneer je voor het eerst iemand ontmoet bij jou thuis, in een hotel, bij de ander in de auto stapt, meegaat naar een privé feest met een onbekende…. kortom in alle situaties waarin je eventueel risico’s loopt….regel dan een back up. Een back up is iemand die jij inzet om jouw eigen veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Stel je hebt wekenlang een leuk chat en mail contact opgebouwd met iemand, je bent beginnend in bdsm en je wil heel graag eens ervaren hoe het nou is. Jouw chat contact heeft je verteld dat hij of zij ervaren is en jou kennis kan laten maken met bdsm. Jullie spreken af om eerst ergens een kop koffie te drinken, op neutraal terrein uiteraard want jij bent je natuurlijk wel bewust van risico’s in daten.
Jullie hebben een gezellige ontmoeting, en jouw date doet je een voorstel dat je eigenlijk niet weigeren kunt, hij/zij stelt voor dat als je nu met hem/haar meegaat je echt kan ervaren hoe het is. De spanning van eindelijk dat onbekende kunnen beleven wordt opgevoerd, je wil heel graag, en de persoon tegenover is je echt heel aardig en je hebt het gevoel dat je hem/haar kunt vertrouwen….en je gaat mee. Niemand weet waar je naartoe gaat, een enkele vriend of vriendin wist dat je een koffie date had maar niet met wie. Of wel met wie maar veel meer dan een internet profiel en hotmail adres is er niet bekend, begint het plaatje helder te worden? De conclusie laat zich denk ik raden…wees je ten alle tijden bewust van álle risico/s die je loopt en draag zorg voor jouw eigen veiligheid.

Een back up kun je inzetten wanneer je gaat daten met een onbekende, of wanneer je een seks/spel afspraak hebt met iemand die je niet goed kent.

Het regelen van een back up zegt niets over het eventueel wantrouwen van de persoon waar je een afspraak mee hebt, het zegt iets over de waarde die jij hecht aan jouw eigen veiligheid.

Wanneer de persoon waarmee je een ontmoeting hebt hier niet mee om kan gaan dan is het misschien verstandig om je af te vragen of jij dan nog wel de ontmoeting aan wilt gaan.

Wat is een back up

 • Iemand die weet waar en met wie jij hebt afgesproken.
 • Iemand met wie jij duidelijke afspraken hebt gemaakt over de aard van je ontmoeting, waar je wel en niet voor openstaat en die tijdens de ontmoeting contact met jou zoekt om te controleren of jouw grenzen niet worden overschreden.
 • Iemand die weet wat het inhoudt om een back up te zijn en die bereid én in staat is om de benodigde acties te ondernemen wanneer het nodig mocht zijn.

Wat doet een back up

 • Met jou afspraken maken over wat jij van de back up verwacht
 • Op afstand mede zorgdragen voor jouw veiligheid
 • Zorgt ervoor dat hij/zij weet op welk tijdstip en op welke locatie jouw afspraak of ontmoeting plaatsvindt
 • Zorgt ervoor dat hij/zij voor zichzelf weet welke acties te ondernemen mocht jouw afspraak niet lopen volgens afspraak

Wat doet een back up niet

 • Meegaan op de afspraak
 • Deelnemen aan de seks/bdsm
 • Er genoegen meenemen dat hij/zij jou niet te spreken krijgt wanneer de back up jou volgens afspraak belt, of belt omdat jij niet op de afgesproken tijd iets hebt laten horen en zich af laat schepen zonder jou te spreken te krijgen

Wat is belangrijk voor jou als je een eerste ontmoeting met iemand hebt en een back up regelen wilt

 • Vertel de persoon die je gaat ontmoeten dat je graag een back up regelen wilt en of hij/zij daar bezwaar tegen heeft. (en als iemand dat wel heeft wees dan gewaarschuwd)
 • Zorg ervoor dat je telefoon opgeladen is
 • Ga niet zomaar naar een andere locatie dan bij jouw back up bekend is. Wees je ervan bewust dat wanneer je op voorstel van je date meegaat naar diens auto, een hotel, diens huis of jouw eigen huis dat je extra risico’s loopt. En wanneer jouw back up niet weet van deze verandering van locatie hij/zij weinig voor je kan betekenen wanneer er iets mis gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s