Communicatie vs Onderhandelen

Met dit artikel wil ik graag een stuk bewustzijn aanreiken, jouw persoonlijk inzicht (mbt welke vorm van dynamiek in jouw bdsm relatie voor jou prettig voelt) versterken.

Dat communiceren in een bdsm relatie belangrijk is heeft denk ik geen uitleg nodig, dat is iets dat we allemaal weten en ervaren. Wanneer je elkaar als Dom en sub niet kent dan is die communicatie om meerdere redenen nodig, om elkaar beter te leren kennen, en om de kaders van het speelveld waarbinnen de Dom zich mag begeven helder te maken.

Wanneer je elkaar al kent, of een relatie deelt, dan blijft een goede communicatie nog steeds belangrijk om die kaders duidelijk te krijgen.
In het samen delen ligt de basis van sámen groeien. Ik leg bewust de nadruk op samen delen omdat er ook een perceptie is waarin één partij weet wat goed is voor de ander. Iedereen is natuurlijk vrij om de weg te volgen die goed voor hem/haar voelt, echter realiseer je dat wanneer je je laat leiden door iemand die voor jou weet wat goed voor je dat dit kan leiden tot een machtsverhouding waarbij de autoritaire persoonlijkheid communicatie inzet als middel. Een middel om een doel te bereiken, een middel om inzicht in jouw behoeftes, gedachten en gevoelens te krijgen. Stel jezelf de vraag of de communicatie voelt als tweerichting verkeer. Is er een uitwisselen van gedachten en gevoelens? Is er ruimte voor jou om te vragen hoe de ander zich ergens bij voelt? Stelt de ander zich kwetsbaar op of schermt deze zijn/haar gevoelsleven voor jou af?

Denk eens na over waar jij je het meest prettig bij zou voelen, of je nu dominant, onderdanig of switch bent.

Wil jij graag geleid worden door iemand waarbij de onderlinge communicatie overwegend éénrichtingsverkeer is, of geef je voorkeur aan een wisselwerking in de communicatie?

Zeker binnen bdsm kan de grens tussen communicatie en onderhandelen vaag zijn, het ís soms een grijs gebied en daarom goed om te herkennen wanneer de communicatie met je bdsm partner meer als onderhandelen of een opgelegd communiceren voelt dan als samen praten en delen.

Het kan lastig zijn om te herkennen wanneer communicatie een vorm van onderhandelen wordt. Wanneer samen praten voelt als een strijd, wanneer het voelt alsof jij je volledig openstelt en de ander zichzelf niet openstelt, wanneer het voelt alsof communicatie opgelegd wordt. De ander geeft aan wat hij/zij van jou wil of verwacht zonder jou ruimte te bieden aan te geven wat jij van de ander wil of nodig hebt. Wanneer jouw wensen opzij gelegd worden en de communicatie telkens teruggebracht wordt naar datgene wat de ander wil. Dit zijn allemaal voorbeelden die kenmerkend kúnnen zijn van een eenzijdige communicatie.

Zodra jij het gevoel hebt dat je in een gesprek bezig bent met jezelf verdedigen, of zelfs je aangevallen voelt, dan is het goed om eens na te gaan waardoor dit komt. Het is volkomen logisch dat er gesprekken zijn waarbij je je zo voelt, maar ze zouden incidenteel moeten zijn. Wanneer dit gevoel een rode draad vormt in de gesprekken die je voert met jouw bdsm partner dan kan het raadzaam zijn eens goed te kijken naar hoe jullie samen commmuniceren.

Als je het gevoel hebt dat gesprekken met jouw bdsm partner op onderhandelen gaan lijken dan is het ook goed daar naar te kijken. Voel jij je prettig bij die vorm van communiceren? Helemaal goed 🙂 maar misschien ervaar je het anders en weet je niet goed of je daar iets van mag vinden. (bij twijfel kun je altijd en geheel vrijblijvend contact met mij opnemen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s