Charles F Jeandel

Charles-Francois Jeandel (1859 – 1942) was een Fransman, amateur schilder en (erotisch) fotograaf. Hij was lid van de Societé Archéologique de Charente en leefde een teruggetrokken leven in de binnenlanden van Frankrijk. Zijn fotografisch repertoire omvat lokale romantische kapelletjes, dorpsgezichten, zijn familie en zijn huis.
Jeandel was een goed onderricht man, regionaal archelogisch fanatiekeling, inspirerend artiest en getrouwd met een veel jongere vrouw.

Tot nu toe wijst niets in de richting van bondage fotografie maar toen ineens was er een foto album dat na zijn dood gevonden werd. Honderd foto’s van vrouwen in touwen, in onderdanige poses, solo en samen poseerden, met markings op hun lichamen, soms met gag en blinddoek op.

Het enige dat op het album was geschreven, de naam Jeandel.
De fotos waren cyanotypes, voor mijn website Vintage Musing heb ik een enorme hoeveelheid tijd besteed om de foto’s beter zichtbaar te maken voor online media. De originele verzameling is in blauw tinten, deze is te bekijken in het Musee d’Orsay in Parijs (klik hier voor de online collectie).
De foto’s zijn genomen rond 1895/1896 en er wordt aangenomen dat één van de jonge vrouwen op de foto’s zijn (toen toekomstige) vrouw was, die ten tijde van de shoots 18 of 19 was.

Op een aantal van zijn fotos, die in een Parijse studio werden genomen, is een groot schilderij te zien ‘Charentais firefighter’. Dit schilderij hangt nog steeds in het immense trappenhuis van hotel Ville d’Angoulême.
Er is een interessant artikel te vinden, geschreven door Alain Francois, echter deze is in het Frans. Een taal die ik onvoldoende machtig ben om te vertalen. Dit artikel is vertaald en in het Engels beschikbaar gesteld via Deviant Art.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s