Ostra Studio

Wanneer naar de geschiedenis van Fetish fotografie gekeken wordt dan duikt vaak de naam Irving Klaw op als grondlegger, er zijn echter fotografen voor Klaw geweest die hun visies op Fetish en Bdsm zichtbaar maakten via hun fotografie. Eerder al heb ik aandacht besteed aan Charles F. Jeandel (1859 – 1942).
Dit keer wil ik graag twee broers onder de aandacht brengen:
Jacques (1887 – 1942) en Charles Biederer (1892 – 1942)

Beiden geboren in Moravska_Ostrava, Tsjecho-Slowakije. In 1908 vestigde Jacques zich in Parijs en zette hier een foto studio op. De studio zat verborgen in een theater backstage gevuld met cabaret dansers maar ook in een omgeving waar veel prostitués zich ophielden, velen hiervan stonden model voor de studio.

In 1913 kwam broer Charles hem vergezellen en ondersteunde hem in zijn werk in de foto studio. Er is bijzonder weinig bekend over de fotografen, in 1942 zijn beiden overleden in Auschwitz.
Jaren geleden stuitte ik op enkele van hun foto’s en dat heeft geleid tot één van mijn meest bijzondere (en dierbare) projecten om aan te werken:
Een eerbetoon aan fotografen Jacques en Charles Bieder.

In het begin richtte de studio zich op romantische portretten, in die tijd werden foto’s vaak verkocht als ansicht kaart, er was een grote vraag naar sensueel en erotische ansicht kaarten en dat leidde er (vermoedelijk) toe dat de fotografen op deze vraag inspeelden en hun werk meer erotisch werd.
Rond 1920/30 produceerde de studio ook fetish foto’s, zo leverden zij foto’s voor Diana Slip Company en ook maakten ze foto’s van fetish kleding en producten die via catalogus aan liefhebbers verkocht werden.

Er werd gekozen voor de naam Ostra Studio, dit is overduidelijk een verwijzing naar hun geboorte stad. Waarom de naam Biederer Studio veranderde in Ostra Studio heb ik echter niet kunnen achterhalen.
Wel lijkt het erop dat de veranderende studio naam gekoppeld is aan hun veranderende onderwerpen, fetish/bdsm en de meer sterkere erotische beelden produceren en verkopen was in die tijd strafbaar. Wellicht heeft dat mee gespeeld om een andere studio naam te kiezen.

Ik heb hieronder een selectie van hun bdsm foto’s geplaatst, voor elk van de hier getoonde foto zijn op de website meer foto’s te vinden. Mocht het werk van deze fotografen je boeien dan kan ik je zeker aanraden om de site te bezoeken. Deze is volledig gratis te bekijken.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s