Sater en Spanking

Een satyr of sater is een figuur uit de Griekse mythologie. Het is een vrolijk en ondeugend boswezen, behorend tot het gevolg van de god Dionysos en heeft de taak van een vruchtbaarheidsgeest.

Paardenstaart, en in zeer vroege Griekse afbeeldingen soms ook -poten, puntige oren en een ithyphallos (erecte penis) behoren tot zijn fysieke kenmerken. Bij de Grieken zijn Satyrs doorgaans sterk behaard en dragen ze een baard, maar bij de Romeinen zien ze er meestal jeugdiger/minder harig uit met mensenbenen. 

De satyr staat bekend om zijn lust voor wijn en het verleiden van nimfen en efeben. De satyrs lieten instinct boven rede gaan, anarchie boven orde, extase boven ascese, overvloed boven matigheid. Zij symboliseren wellust en vervoering, net als de vrouwelijke volgelingen van Dionysos, de Mainaden of Bacchanten. Tijdens de Renaissance en daarna werden satyrs vaak verward met de geitachtige Pan/Faunus.

Wat heeft dit nu met bdsm te maken hoor ik lezers denken? Laat ik het uitleggen, in kunst werden Sater’s afgebeeld als de verleiders, er zijn dus kunstwerken waar een sater/satyr vrouwen over de knie legde voor een spanking (of in sommige gevallen zelf werd gespankt). Ik heb een kleine collectie (antieke) kunstwerken gevonden. Voor moderne versies van dit verhaal bekijk deze kunstwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s