Bdsm Dynamiek

Elke relatie, of spelvorm, wordt gestuurd door dynamiek. De dynamiek van het moment, de dynamiek tussen de betrokken (spel)partners, de dynamiek met de omgeving als ook de dynamiek met ons zelf.

Wanneer je leest over bdsm is er vooral veel te vinden over wat je kunt ontdekken, welke attributen en speeltjes, welke fetishes en kinks er zijn. Over dynamiek wordt minder geschreven, wel kun je teksten vinden die geschreven zijn gestuurd door de dynamiek zoals men op dat moment ervaren heeft.

Waar wil ik naartoe met deze tekst? Ik wil graag een bewustzijn aanwakkeren, of creëren, omtrent de invloed van dynamiek. Omdat een gebrek aan dynamiek, op de langere termijn, kan zorgen voor een gevoel van leegte. De bdsm beleving oogt perfect, voldoet aan alle voorwaarden en tóch mist er iets. Vaak is dat het gevolg van een verkeerde dynamiek tussen de spelpartners of een gebrek aan dynamiek.

Stel je ontmoet een spelpartner waarmee je voor het eerst bdsm gaat beleven, ik bedoel nu niet de allereerste bdsm ervaring maar de allereerste beleving met deze partner. Ongetwijfeld hebben jullie al veel gepraat, geschreven, gebeld. Zijn er ontmoetingen geweest wellicht, alles draait daarin om het elkaar aftasten, beter leren kennen. Er wordt vooral geprikt om te ontdekken of er een goede match is. Wanneer alle elementen lijken te kloppen dan wordt er afgesproken een stap verder te gaan, er wordt een moment gekozen om samen bdsm te verkennen.
Of je nu ervaren of onervaren bent, of het nu een match is tussen twee ervaren spelpartners of de één meer ervaring heeft dan de ander, er ontspint zich een dynamiek. Het is een soort dans, een beweging waarin je samen beweegt, die beiden kunnen stagneren, laten ontsporen zelfs.

Hoe zorg je voor een goede dynamiek?

De beste insteek is door voor het spelmoment plaats gaat vinden veel tijd in elkaar te investeren, meer dus dan alleen praten, afbakenen, aftasten maar door iets van jezelf te geven waardoor je input geeft aan de dynamiek. Door jezelf écht open te stellen, zonder remming. In mijn beleving wordt een gebrek aan goede dynamiek onder andere veroorzaakt door te snel gaan, te snel richting het spelmoment, te snel nieuwe elementen toevoegen. Ik zie het keer op keer gebeuren, nieuw gevormde stellen beginnen aan hun gezamenlijke bdsm avontuur, alles wordt uit de kast getrokken, de bdsm lijsten komen op tafel, de koffers vol speeltjes worden geopend, maar waar vaak aan voorbij gegaan wordt is het échte samenzijn. Samen de stilte ervaren, gewoon bij elkaar zijn zonder dat er ergens naartoe gewerkt moet worden. Het is alsof in de run naar de rush van een nieuwe bdsm ervaring hieraan voorbij gerend wordt. Dat is een tijd vol te houden (wanneer je slechts eens in de paar weken of maanden elkaar ontmoet kan dit zelfs heel lang volgehouden worden) tot het gebrek aan dynamiek de boel in de war schopt.

Hoe zorg je ervoor dat de dynamiek ontstaat maar vooral ook blijft?

Allereerst door je er (beiden) van bewust te zijn dat je elkaar en jezelf de tijd en ruimte dient te geven om ‘gewoon’ te voelen wat het met je doet om samen in die bijzondere wisselwerking te staan. Zelfs wanneer deze in eerste instantie bol staat van adrenaline, opwinding mogelijk zelfs ongeremde geilheid. Probeer het bewust te voelen, voel hoe het zich in jouw lijf beweegt, hoe het zoekt naar een connectie. Dynamiek kan niet zonder connectie.
Waak ervoor dat jullie meer delen dan alleen de momenten van praktische bdsm, plan ook eens een moment in waarin er geen spel beleefd wordt maar jullie samen zijn. Dat mag en kan prima met alle symboliek zoals collars en boeien wanneer je dat prettig vind, het kan ook goed samengaan met een machtsverhouding tussen de Dom en de sub. Waar het om gaat is dat jullie de tijd nemen om die wisselwerking tussen jullie te voelen, te ademen, tot je te nemen en in te laten dalen.

Goede nazorg is essentieel

Een gebrek aan (goede) nazorg kan een enorme negatieve impact hebben op de dynamiek, zeker wanneer je elkaar niet in het dagelijks leven ziet terwijl dagelijks leven wel een beroep op je doet is het belangrijk dat er goede nazorg is. In de vorm van aandacht, berichtjes om te vragen hoe het gaat, tijd die bewust ingepland wordt om na te praten. Dat is niet altijd met één gesprek ingevuld, soms zijn er meerdere gesprekken nodig. In mijn eigen relatie merk ik hoe prettig het is dat in de dagen na een spelbeleving we regelmatig samen zijn, er de privacy is om te kunnen praten, ik me tegen hem aan kan vleien en merk hoe mijn lichaam zich de geborgenheid herinnert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s