Martin van Maele

Martin Van Maele (ook wel beschreven als Martin Van Maële) was een Franse kunstenaar, gespecialiseerd in erotische afbeeldingen (voor boeken). Van Maele werd geboren in Boulogne-Billancourt op 12 oktober 1863 en overleed in Varennes-Jarcy op 5 september 1926.

Van Maele werd geboren als Maurice François Alfred Martin. Zijn ouders Virginie Mathilde Jeanne Van Maele en Louis Alfred Martin waren vermoedelijk uit België afkomstig. Zijn vader was zelf graveur/schrijver en sinds 1885 leraar aan de hoge school van de schone kunsten Haute école d’arts appliques in Genève. Het pseudoniem Martin Van Maele is een combinatie van de achternaam van zijn vader en de geboortenaam van zijn moeder. Soms gebruikte hij A. Van Troizem als pseudoniem.

Van Maele was getrouwd met Marie Françoise Genet. Het paar had geen kinderen. Toen Van Maele op 62-jarige leeftijd stierf was hij bezig met het afronden van zijn bijdrage aan Aretino’s Dialogues. Hij werd begraven op het kerkhof van Varennes-Jarcy.

Van Maele werkte zowel in Brussel als in Parijs, en zijn meest bekende werk, een geïllustreerde editie van één van Paul Verlaine’s gedichten, werd gepubliceerd door een kleine publisher Charles Carrington. Carrington publiceerde vele erotische en bdsm gerelateerde boeken. Vele bdsm illustraties zijn te vinden op de website Vintage Fetish Art.

In de galerij hieronder heb ik een selectie geplaatst die de diversiteit van de kunstenaar toont zowel als zijn bedrevenheid om bdsm dynamiek te kunnen weergeven in zijn kunstwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s