Geschiedenis van Cuckold

Voor mijn kunst website raakte ik geïntrigeerd door een vraag van één van mijn bezoekers. Deze wilde weten of er vintage cuckold kunst te vinden was. Nu is dit een niche waar ik niet echt mee bekend ben, dus het was nogal wat lees en puzzelwerk voor me om één en ander bij elkaar te vinden.

Onbekende kunstenaar, uit Le Régiment, 1914

Een korte uitleg over Cuckolding:
Cuckolding is een BDSM-spel, voor velen ook een levenswijze, waarin van een (echt)paar de vrouw allerlei seksuele vrijheden heeft, die de man niet heeft. De man in een cuckolding-relatie weet dat zijn vrouw seksuele relaties onderhoudt met andere mannen en keurt dit goed. Sterker nog, de echtgenoot wordt seksueel opgewonden van het feit dat zijn vrouw het bed deelt met andere mannen. In het algemeen is de vrouw in zo’n relatie dominant aan haar partner.
Cuckolding kent vele variëteiten. Sommige daarvan zijn relatief zachtaardig; er zijn er ook die buitengewoon vergaand zijn. Zo zijn er stellen die hun plezier beleven in een parenclub en feitelijk niet verder gaan dan een eenzijdig soort swingen. Aan de andere kant van het spectrum zijn stellen die zover gaan dat de vrouw volledige controle heeft over haar partner. Het komt voor dat zij in zo’n geval een nieuwe partner heeft gekozen, die feitelijk haar (chronologisch) eerste partner heeft verdrongen.

Wat geschiedenis weet te vertellen over Cuckold


Gedurende de Renaissance, van de 16e tot de 18e eeuw, had men in Europa een culturele obsessie met Cuckoldry. Destijds werd er alom beaamd dat vrouwen meer lustgestuurd waren dan mannen, dit zou te wijten zijn aan hun ‘dwalende baarmoeder’.
Men geloofde dat de baarmoeder compleet uit zichzelf door het lichaam kon dwalen, waardoor de vrouw haar zelfcontrole zou verliezen. Dus als een man getrouwd zou zijn dan zou zijn vrouw zeer zeker vreemdgaan. Deze ontrouw zou bij de man leiden tot horens die zichtbaar zouden groeien, het uiterlijke kenmerk /symbool van cuckold. Deze komische weergave werd uiteraard gretig ingezet door kunstenaars en vond zo zijn weg richting liedjes, kunst en theater. Er werd zelfs de indruk gewekt van het bestaan van een “broederschap van cuckoldry” waarin alle vrouwen overspelig waren en alle echtgenoten hun ongelukkige dwazen.

In Shakespeare’s Much Ado About Nothing, een toneelstuk over liefde, trouw en bedrog komt de volgende zin voor:
‘Daar zal de Duivel mij ontmoeten, als een oude cuckold, met hoorns op zijn hoofd.’

Franse schets over de ‘Confraternity of Cuckolds’ University of Victoria

Toen ik research deed naar kunst gerelateerd aan cuckold vond ik veel kunstwerken van mannen met hoorns, ik had geen idee wat dit betekende dus dook ik er wat dieper in. Ik vond wat informatie maar kan niet met zekerheid stellen dat dit juist is.

De basis van het woord cuckold ligt in het woord Cuckoo (Koekoek), een vogel die zijn eieren in het nest van andere vogels legt, daarmee dwingt de vogel de moeder om kuikens die niet van haarzelf zijn te voeden. Een koekoek heeft echter geen hoorns, dus dat maakt dat deze uitleg nergens op lijkt te slaan.
Talloze suggesties werden gedaan om de relatie tussen hoorns en cuckolding te verklaren, zo werd in de 18e eeuwse Duitse schets ‘Hanrey Begrabnusen’ (Cucold’s begraafplaats) welke een heel arsenaal van gehoornde dieren als beestachtige bron suggereert.

Hanrey Begrabnusen

Er is de uitleg van de os (een gecastreerde stier) welke zinspeelt op de onmacht van de verongelijkte echtgenoot; terwijl het hert suggereert dat de cuckolded echtgenoot afstand heeft gedaan van zijn status als viriele seksuele achtervolger en in plaats daarvan de “prooi” van zijn vrouw is geworden.

Of die van het kapoen (gecastreerde haan). Dit verwijst naar de voorheen gangbare praktijk om de sporen van de poten van een gecastreerde haan af te snijden en ze op de wortel van de weggesneden kam te enten, waar ze konden groeien en hoorns konden worden, soms enkele centimeters lang. Kapoenen, zonder geslachtshormonen worden dik vanwege hun gebrek aan activiteit en hebben gebrek aan agressie, wat betekent dat ze met andere kippen en hanen konden worden gehouden. De praktijk van het enten van een spoor op hun hoofd diende om hen te onderscheiden van de andere, volledig gesekste vogels.
Deze theorie past zeker in de traditionele weergave van cuckolded echtgenoten in de vroegmoderne tijd:
Als oudere, impotente en vaak te dikke mannen wier vrouwen jongere, virielere en aantrekkelijkere partners zoeken, zoals in veel toneelstukken van de Franse schrijver Molière.

Het bespotten van deze cuckolds past bij het karakter van de Dwaas. In de 16e-eeuwse Duitse houtsnede (On Adultery) plaatst een vrouw een dwazenmuts (of Narrenkappe – letterlijk, dwaze kap, wat aanleiding geeft tot de term “hoodwink”) op de oren van haar man en wrijft zijn hoofd met een vossenstaart, een ander symbool van dwaasheid.

Naast toneelstukken en prenten werd ook in ballades de spot gedreven met de cuckold, hij werd neergezet als een door kippenpikkende echtgenoot die overdreven onderdanig was aan zijn vrouw.

Afbeeldingen

Bronnen:
Melbourne Universiteit – Una McIlvenna
English Historical Fiction Authors – Deborah Swift
Rijksmuseum
Wikipedia
Vintage Fetish Art
Om meer informatie te lezen over Cuckold kan ik deze website aanraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s