Bdsm Checklist

Met enige regelmaat word mij gevraagd of ik een goede bdsm checklist weet te vinden, ik heb een Nederlandstalige lijst op mijn site geplaatst die via deze link te downloaden is als pdf.
Je kunt ook zoeken naar een Bdsm Checklist via internet.

Hoe gebruik je een checklist?
Je kunt deze zien als leidraad, de lijst omvat de enorm veel elementen die binnen de dynamiek van een bdsm spel kunnen voorkomen. Ik schrijf hier bewust kúnnen, of jij onderdelen of elementen in jouw persoonlijke bdsm beleving wil betrekken is een persoonlijke keuze. Vanzelfsprekend is het zo dat je van onbekende onderdelen niet kunt weten wat deze met jou doen, weerstand voelen hoeft niet altijd te betekenen dat iets niets voor jou is. Weerstand voelen mag je echter altijd serieus nemen, bespreek dit met je spelpartner en zet samen veilige kaders neer waarmee jij het onderdeel waarbij je weerstand ervaart kunt ervaren.
Zijn er ervaringen geweest die jou beschadigd hebben of mogelijk traumatisch waren? Zorg er dan zeer zeker voor dat je dit communiceert. Jij bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid, voor jouw mentale, fysieke en emotionele welzijn. Door niet te praten over trauma’s of beschadigingen rommel je aan de basis van jouw welzijn, een stabiele basis is de beste basis om bdsm te beleven. Waarmee ik overigens niet zeg dat wanneer je een negatieve ervaring hebt opgedaan je beter geen bdsm kunt beleven, wel is het zo dat in dit geval je wellicht meer en bewust(er) aandacht moet besteden aan jouw gevoel van veiligheid. Praat met je partner over wat je nodig hebt, spreek duidelijke safewoorden af, bespreek wat jij van je partner nodig hebt wanneer jij jouw safewoord gebruikt.

Een checklist invullen kan heel verhelderend zijn voor jezelf, zeker wanneer bdsm voor jou nieuw en onbekend is. Wees eerlijk wanneer je de lijst invult, realiseer je dat iets in fantasie heel spannend kan lijken echter in realiteit er soms meer voor nodig is om datgene dat jou in fantasie lekker of leuk lijkt op een veilige en verantwoorde manier te kunnen beleven. Luister ook goed naar je gevoel wanneer iemand jou vraagt om jou checklist te delen (of in te vullen). Voor je al deze intieme info met iemand deelt wees er zeker van dat jij je er goed bij voelt, tenzij natuurlijk je weinig moeite ermee hebt om jouw ingevulde checklist met anderen te delen.

Besteed ook aandacht aan de reactie die je krijgt wanneer je een checklist hebt ingevuld en deelt met je (potentiële) spelpartner. Hoe voelt de reactie die je krijgt? Heb je het gevoel dat jouw spelpartner op een goede manier met jouw grenzen en wensen zal omgaan? Wanneer je het gevoel krijgt dat er druk uitgeoefend wordt op jou om grenzen te verleggen waar jij nog niet aan toe bent neem dit gevoel dan serieus. Alleen jij bepaalt of je grenzen wil verleggen, zelfs al is het binnen bdsm zo dat de Dominant bepaalt, deze kan en mag dit alleen bij de gratie van jou. Een Dominant dient te weten of een grens verlegd mag worden, dat is niet iets wat je aan het toeval over wil laten, in het heetst van het spel kan dit tot hele ongemakkelijke situaties leiden.

Een ingevulde bdsm checklist biedt kaders maar geeft geen volledig inzicht. Daarvoor is goede communicatie vereist, een gesprek geeft ruimte om door te vragen, de antwoorden die gegeven worden bieden inzicht, inzicht verkleint de risico’s op grenzen die overschreden worden, op fysieke of emotioneel schade dat kan ontstaan door gebrek aan inzicht.

Heb je twijfels over het invullen van een checklist of wil je iets vragen omtrent reacties die jij hebt gekregen op jouw persoonlijk ingevulde checklist? Neem gerust contact met me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s