Geschiedenis van de kuisheidsgordel

Een kuisheidsgordel is een met een slot beveiligd kledingstuk van onbreekbaar materiaal, veelal metaal, dat direct op de huid als een soort tweede onderbroek gedragen wordt en als seksueel disciplineringsinstrument dient om de drager normale geslachtsgemeenschap, en soms ook masturbatie of anale penetratie onmogelijk te maken. Kuisheidsgordels kunnen zowel door vrouwen als door mannen gedragen worden, waarbij uiteraard met het oog op de anatomische verschillen tussen beide seksen vormgeving en constructie gedeeltelijk verschillen.

Volgens moderne mythes was de kuisheidsgordel een middel dat in de middeleeuwen gebruikt werd om dames hun toewijding en loyaliteit richting hun heer en meester te laten bewaren, of met andere woorden om hen niet in de verleiding te laten komen tijdens zijn afwezigheid vreemd te gaan. Er is echter geen bewijs dat een kuisheidsgordel voor de 15e eeuw bestond, bewijzen wijzen uit dat tijdens de Renaissance de kuisheidsgordel mogelijk gebruikt werd. De oudste bekende afbeelding van een kuisheidsgordel stamt uit 1405, en werd gevonden in het boek Bellifortis van Konrad Keyser von Eichstatt. Het is een boek over de militaire techniek van die tijd en de afbeelding van de kuisheidsgordel stond tussen andere grappig bedoelde fantasie voorwerpen.

Binnen de beleving van seks en bdsm kan een kuisheidsgordel gedragen worden.

Er bestaan verschillende constructies van ‘complete’ kuisheidsgordels, maar alle echte kuisheidsgordels – zowel voor mannen als voor vrouwen – volgen in hoofdlijnen het klassieke model, de zogeheten Florentijnse gordel. De kuisheidsgordel heeft daarmee het model van een soort van ijzeren onderbroek. De gordel dient goed te passen en nauw om de drager te worden aangelegd om het beoogde doel te bereiken. Meestal wordt met een slot aan de voorzijde zowel de heupgordel gesloten als de kruisband vastgemaakt. De genitaliën zijn hierdoor onbereikbaar. Soms is de kruisband aan de voorzijde tot een veel bredere plaat uitgebouwd; bij mannen is dan bovendien in de regel een aparte peniskoker aangebracht.

Omdat elk lichaam verschillend is, moet een kuisheidsgordel die bedoeld is om langere tijd achtereen gedragen te worden altijd op maat gemaakt worden. Bij de zwaarste gordels die verkrijgbaar zijn is vrijwel de complete genitale zone tussen navel en kruis met een stalen schild (een zogeheten protector) ontoegankelijk gemaakt.
De meeste modellen die bij mannen in gebruik zijn, zijn geen echte gordels, maar hebben de vorm van een soort kuisheidsschel: een korte koker met een plasgat aan de voorzijde, die de hele penis omsluit, waarvan de lengte en soms ook de kromming een erectie onmogelijk maken, en die meestal met behulp van een ring aan de wortel van de penis achter de teelballen wordt vastgemaakt.

Er zijn een aantal exemplaren van kuisheidsgordels tentoongesteld in musea maar de meeste historici denken dat deze meer recent zijn dan de middeleeuwen en dat het fantasie objecten zijn verwijzend naar een verleden dat nooit echt heeft bestaan.

Bronnen:
Wikipedia
Art Vintagique
Biederer Studio
Yva Richard Studio
Vintage Fetish & Fashion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s