Man Ray

Man Ray, geboren als Emmanuel Radnitzky 1890 – 1976), was een joods-Amerikaans dadaïstisch en surrealistisch fotograaf en filmregisseur.

Tot teleurstelling van zijn ouders wilde Marcel niet naar de universiteit, maar naar de kunstacademie. Hij maakte zijn eerste belangrijke foto’s in 1918. Man Ray schilderde en maakte installaties en avant-gardefilms.

Terwijl hij met zijn vriend Marcel Duchamp, die hij in 1915 had ontmoet, in New York woonde, richtte hij de Amerikaanse tak van de dada-beweging op. Deze beweging begon in Europa als een radicale afwijzing van de traditionele kunst. Man Ray was medeoprichter van een groep moderne kunstenaars genaamd Others.
Na enkele weinig succesvolle experimenten en vooral na de publicatie van de eenmalige uitgave van New York Dada in 1920 schreef Man Ray aan de Roemeense dichter-kunstenaar Tristan Tzara: “Dada cannot live in New York”.Daarop vertrok Man Ray in 1921 naar Parijs, waar hij ging wonen en werken in Montparnasse. Hij werd verliefd op de beroemde Franse zangeres Kiki (Alice Prin), vaak aangeduid als “Kiki van Montparnasse”, die later zijn favoriete fotomodel werd.

In de daaropvolgende twintig jaar in Montparnasse leidde Man Ray een revolutie op het gebied van de fotografie. Zijn fetish en bdsm werk is minder bekend onder het grote publiek, de website Vintage Fetish & Fashion heeft diverse portfolio’s met zijn bdsm gerelateerde werk online staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s