Venus in Furs

Het verhaal Venus in Furs (oorspronkelijk Venus im Pelz) is een verhaal dat menig FemDom liefhebber’s hart sneller laat kloppen. Het boek werd geschreven door Leopold von Sacher-Masoch en is zijn meest bekende werk. Het verhaal maakt deel uit van een serie getiteld Das Vermächtniß Kains (De erfenis van Kaïn). Venus in Furs was onderdeel van Liefde, het eerste gedeelte uit deze serie. Gepubliceerd in 1870.

Diverse elementen zoals vrouwelijke dominantie, sadomasochisme als ook karakterinspiratie zijn sterk geput uit Sacher-Masoch’s eigen leven. Wanda von Dunajew, de centrale vrouwelijke personage in de roman werd geïnspireerd op Fanny Pistor, een opkomend literair schrijfster. De twee hebben elkaar ontmoet toen Pistor contact opnam met Sacher-Masoch (ze gebruikte hiervoor de fictieve titel Barones Bagdanoff) om suggesties omtrent haar schrijfstijl te vragen.

Voor mijn vintage bdsm kunst site heb ik onderzoek gedaan naar illustraties die voor dit verhaal gebruikt werden. Zo stuitte ik op een brief geschreven in 1883 door Sacher Masoch, in het briefpapier een schets van een dominante vrouw die een zweep vasthoudt (hierboven). Hieronder een kleine selectie kunst, de volledige albums zijn te bekijken op Vintage Fetish Art.

Selectie Illustraties

Verhaal

Het verhaal gaat over een man die droomt dat hij in gesprek is met Venus terwijl zij bont draagt. De naamloze verteller deelt zijn droom met een vriend, Severin, die hem vertelt om zichzelf los te maken van zijn fascinatie voor wrede vrouwen door het manuscript Memoirs of a Suprasensual Man te lezen.
Dit manuscript gaat over een man, Severin von Kusiemski, die zo bezeten is door een vrouw (Wanda von Dunajew) dat hij haar vraagt of hij haar slaaf mag worden. Hij moedigt haar aan om hem te vernederen. In het begin begrijpt Wanda niets van zijn verzoek maar nadat ze hem een beetje geamuseerd heeft ontdekt ze dat de voordelen van deze dynamiek haar interesse hebben gewekt en ze omarmt het idee, terwijl ze gelijktijdig Severin verwijt dat hij haar hiertoe aanzet.

Schilderij van Titian ‘Venus met een spiegel’ waar Severin het idee voor Venus in Furs vandaan haalde.

Severin omschrijft zijn gevoelens gedurende de bijzondere momenten als super sensueel. Severin en Wanda reizen naar Florence, onderweg eigent Severin zich de naam toe van een Russchische bediende ‘Gregor’ en stapt in de rol van Wanda’s bediende. Wanda behandelt hem zeer brutaal en huurt een trio van Afrikaanse vrouwen in om hem te domineren.
De relatie komt tot een crisis wanneer Wanda een man ontmoet aan wie zij zich wil onderwerpen, een Byronische held bekend als Alexis Papadopolis. Aan het eind van het boek verliest Severin, vernederd door Wanda’s nieuwe liefde, het verlangen om zich nog langer aan haar te onderwerpen.

Venus in Furs inspireerde theater- en filmmakers

  • In 1967 The Velvet Undergrounds brachten hun debut album uit (The Velver Underground & Nico), in het album bevind zich de song Venus in furs dat refereert naar enkele plotwendingen uit het verhaal.
  • In 1967 werd een film uitgebracht door Joe Marzano, met Barbara Ellen in de hoofdrol.
  • Massimo Dallamano bracht de Italiaanse film ‘Venere in pelliccia‘ uit in 1969, de film was eerder geleased in Duitsland met als titel Venus im Pelz (1969)
  • In 1985 bracht Jesus Franco de film Seduction”The Cruel Woman uit. Een lesbisch/feministische interpretatie van het verhaal.
  • Een geweldig mooie zwart wit versie werd in 1995 uitgebracht door Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs.
  • In de drama film Velvet Goldmine (1998) trad een fictieve band op met de naam Venus in Furs.
  • Steve Tanner bracht het verhaal naar het theater. In 2004 ging deze in premiere in de Sacred Fools Theater Company als onderdeel van de ‘Get Lit’ series.
  • De Engelse Doom Metal band Electric Wizard brachten op hun album Black Masses (2010) een lied getiteld Venus in Furs.
  • David Ives was door het verhaal geïnspireerd en bracht in 2010 het toneelstuk uit dat zich in de moderne tijd afspeelt, deze ging in premiere in de Classic Stage Company in New York met Nina Arianda en Wes Bentley als hoofdrolspelers.
  • In 2013 gebruikte Roman Polanski het verhaal (met de originele Franse titel La Vénus à la fourrure) voor een film. Polanski baseerde zijn film op het toneelstuk van Davis Ives. De film ging in premiere tijdens het Cannes Film Festival in 2013 and in Januari 2014 won het de prijs van beste Director.
  • Steven Severin, mede oprichter van de band Siouxsie and the Banshees nam de naam Severin over van het karakter uit Sacher Masoch’s roman.

Films (op DVD)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s