Helmut Newton

Helmut Newton (1920-2004) geboren als Helmut Neustädter was een Duits-Australisch fotograaf. In 1936 werd Helmut aangenomen als assitent van fotografe Yva (Else).
Op achttienjarige leeftijd ontvluchtte de Joodse jongeman zijn geboorteland Duitsland, vanwege de opkomst van het nationaalsocialisme, en arriveerde in Singapore.
Daar werkte hij enkele jaren als persfotograaf voor de Engelstalige krant The Straits Times. In 1940 trok hij naar Australië, deed vijf jaar dienst in het Australische leger en verwierf de Australische nationaliteit in 1946.
Hij ontmoette er de actrice June Brunell die als model voor hem poseerde en in 1948 zijn echtgenote werd.
June Newton zou later in de voetsporen van haar man treden en in 1970 onder het pseudoniem Alice Springs een fotografiecarrière beginnen.

Veel van de werken van Newton bevatten de subtiele dynamiek van bdsm en fetish. Zijn foto boeken worden voor uiteenlopende prijzen aangeboden, dit maakt dat zijn werk voor iedereen toegankelijk is. Regelmatig worden op veilingsites boeken aangeboden, ook de reguliere boekhandel heeft een breed aanbod met zijn werk te koop.

Presentatie door de Helmut Foundation

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s