De Berkley Horse

De Berkley Horse, soms ook gespeld als Berkely Horse, is een spanking meubel dat gebruikt werd voor fysieke straf in de vorm van spanking. Het meubel lijkt in zekere zin op een vouwbare ladder, die deels opgengeschoven kan worden waardoor de veroordeelden in de juiste positie vastgebonden konden worden. Het vermoeden bestaat dat Theresa Berkley het meubel ontworpen heeft. Theresa runde een bordeel genaamd White Houswe in Charlotte Street nr 29 in Portland Place en zij werd beschouwd als de koninging van lijfstraffen. Ze had een aantal dames in dienst, zowel dames die zweepsessies konden uitdelen als dames die gezweept konden worden. Namen die bekend zijn: ‘Miss Ring, Hannah Jones, Sally Taylor, One-Eyed Peg, Bauld-Cunted Poll, en een donkere vrouw genaamd ‘Ebony Bet’.
Over Theresa’s privéleven is weinig bekend, des te meer echter over de diensten welke zij aanbood.
Het boek Venus School Mistress (1930) is een erotisch boek dat volledig gewijd is aan spanking (flagellation) en een extra bijlage bezit geschreven door een andere Madam, Mary Wilson. Mary schrijft dat ze met pensioen gaat en haar cliënten ten zeerste aanraadt om de talenten van Mevrouw Berkley te gaan ervaren.

Ze beschikte over meer martelinstrumenten dan welke andere gouvernante dan ook. Haar voorraad birches was enorm, ze bewaarde deze in water zodat ze altijd groen en buigzaam waren. Ze had verschillende cat-o-nine zwepen, sommige met scherpe naaldjes erin verwerkt, diverse dunne buigzame canes, leren straps vergelijkbaar met het leer dat voor paarden werd gebruikt. In het atelier kon men naar keuze, naar gelang het geld dat men bereid was uit te geven, gezweept en geslagen worden tot men niet meer kon.
~ Mary Wilson

Theresa noemde haar spankingbench ‘chevalet’

Dit ingenieuze apparaat was in het voorjaar van 1828 ontworpen voor Mevrouw Berkley om mannen plaats te kunnen laten nemen opdat zij ze kon zwepen. Het kan gedeeltelijk opengeschoven worden zodat het lichaam de gewenste buiging kan maken. In Mevrouw Berkley’s memoires is een tekening aanwezig van een vrij naakte man, een vrouw zit in een stoel onder hem, gedeeltelijk ontbloot, en zij bevredigt hem terwijl Mevrouw Berkley zijn rug met birches bewerkt.
~ Henry Spencer Ashbee (1834-1900)

De Societ of Art van de Adelphi (nu de Royal Society of Arts) kreeg het meubel in handen in 1837, vermoedelijk met hulp van Georga Cannon. Een beschermheer van Theresa die over een brede juridisch en filosofische achtergrond beschikte, hij was tvens een bekend uitgever van erotische werken en lid van de Victoriaanse ‘Society for the Promotion of the Arts, Manufacture and Commerce at the Adelphi‘.
Een afbeelding van het meubel werd gereproduceeerd in de originele editie van Ashbee’s Index Librorum Prohibitorum. George Cannon heeft naar alle waarschijnlijkheid het meubel vervaardigt, vermoedelijk zag hij de Berkley Horse als een presentatie voor zijn eigen vaardigheden.

Voor meer informatie raad ik je aan het Engelstalige artikel te lezen op Spanking Art Blog.
Hieronder tref je enkele kunstwerken aan die (vermoedelijk) gemaakt zijn met de Berkley Horse als inspiratie.

Anoniem/onbekende kunstenaars

Diverse kunstenaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s